Ja tenim el laboratori en marxa!

Els alumnes de Biologia 1r de Batxillerat han fet una cromatografia per separar els diferents pigments de les fulles🍃

L’alumnat de la nova assignatura de Batxillerat, Reptes de Biologia i Geologia ja ha començat a fer experiments al laboratori. La matèria Reptes en Biologia i Geologia és una matèria optativa trimestral enfocada a facilitar una visió panoràmica del camp d’estudi d’aquestes ciències que permeti a l’alumnat constatar, despertar, o descartar en el seu cas, l’interès per aquestes disciplines. 

L’objectiu prioritari d’aquesta matèria és donar a conèixer les grans línies de recerca actuals relacionades amb l’àmbit de les ciències de la vida i de la Terra. 

La separació d’una substància que volem determinar és sovint una etapa molt important en els procediments analítics. El mètode més utilitzat per fer separacions analítiques és la cromatografia. En aquesta pràctica vam separar els pigments vegetals d’unes fulles de diferents vegetals per cromatografia sobre paper de filtre.

Per entendre la pràctica primer hem de parlar de les bases sobre les que es fonamenta. Els cloroplasts de les fulles deuen el seu color verd a un pigment denominat clorofil·la. Però lo que de veritat existeix en els cloroplasts és una barreja de pigments representats principalment per dos tipus de clorofil·la (a i b), per B-carotè i xantofil·la.

Totes aquestes substàncies presenten un grau diferent de solubilitat, el que permet la seva separació quan una solució de la mateixa puja per capil·laritat per una tira de paper (paper de filtre), ja que les més solubles es desplaçaran a major velocitat perquè acompanyaran fàcilment al dissolvent a mesura que aquest va pujant.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.