El mes sagrat del Ramadà

El 13 d’abril va començar el mes sagrat del Ramadà, es tracta d’una tradició religiosa que duen a terme un 23% dels alumnes de l’Institut Campclar. En aquest reportatge parlarem sobre què és el Ramadà, trencarem alguns dels mites més estesos entre la població no musulmana i donarem a conèixer l’experiència d’alguns dels nostres companys. 

Què és?

El Ramadà és una data sagrada perquè celebra el moment en què Mohammed, el profeta de l’Islam, va rebre per primer cop la revelació divina del Corà.

El mes sagrat comença amb l’aparició de l’última lluna del mes de saban (vuitè mes en el calendari lunar islàmic). Per aquest motiu, cada any el Ramadà se celebra en dates diferents.

Els musulmans al llarg dels 29 dies del novè mes lunar han d’abstenir-se de menjar i beure durant les hores assolellades. A més, també han d’evitar practicar sexe, fumar o maquillar-se fins al vespre. En definitiva, es demana als musulmans que mantinguin la moral pura, per la qual cosa tampoc poden parlar malament d’altres persones o jurar en va, per exemple.

No obstant això, es permet incomplir el dejuni a aquelles persones malaltes, nens, ancians o embarassades.

Desmentim falsos mites

No es poden dutxar. Aquesta afirmació és falsa, ja que durant el Ramadà et pots dutxar tants cops com vulguis i en qualsevol moment del dia.

Tothom ha de començar a practicar el Ramadà a partir dels 12 anys. No, l’edat per començar és relativa (depèn de cada persona).

Estar tantes hores sense menjar és dolent per a la salut. Fals, el dejuni és una pràctica que es considera beneficiosa a nivell físic, psicològic i espiritual. Hi ha estudis científics que ho corroboren.

No poden prendre res durant el dia, tampoc medicaments. Els medicaments sí que es poden prendre si és per una causa justificada.

Dolços típics que es mengen en acabar el Ramadà.

Testimonis dels nostres companys

Hem preguntat a alguns dels nostres companys com se senten o com viuen el mes del Ramadà i ens han explicat experiències força interessant que volem compartir amb tots vosaltres.

  • A quina edat vas començar? Entre els 11 i 12 anys.
  • Per què ho fas? Perquè els nostre Déu ens perdoni els nostres pecats i per poder empatitzar amb aquelles persones necessitades. A més, l’Islam així ho indica.
  • Tens uns horaris fixos per menjar? Sí, cada dia mengem a una hora específica, depèn de l’hora que s’amaga el Sol.
  • Pots beure aigua? Durant les hores de sol no.
  • T’agrada fer-ho? Sí perquè et sents millor amb tu mateix. Et purifica i valores més el menjar que tens.
  • Com pots sobreviure sense menjar tot el dia? T’acabes acostumant. T’atipes a l’últim menjar que fas i així passes millor el dia.
  • Beus i menges d’amagat? No, per saltar-me les normes no ho faria.
  • Com ets sents físicament i psíquica durant aquest temps? Tinc més son perquè dormim menys, ja que ens despertem molt aviat per resar i menjar. Et canses molt més ràpid, però mentalment et sents millor.
  • Recomanaries a tothom que ho fes? Sí, almenys algun dia per comprendre com ens sentim.
  • Quan acabeu el Ramadà, feu alguna festa? Sí, l’endemà d’acabar el Ramadà fem la festa petita del corder amb la família.
  • És molt dur? Sobretot els últims dies, perquè cada dia el sol s’amaga més tard i, per tant, també mengem més tard.
  • Si tens molta fam, què fas? M’entretinc fent qualsevol activitat que em mantingui el cap ocupat o m’estiro a dormir.
  • Per la nit, mengeu molt o reguleu les quantitats? Els primers dies menges més, però a poc a poc vas regulant les quantitat perquè et plenes més ràpid. Si menges molt pots arribar a vomitar perquè el cos rebutja el menjar.

Realitzar aquest reportatge ens ha permès conèixer-nos més entre nosaltres i valorar que tots i totes tenim les nostres tradicions, ja siguin religioses o no, i que cal respectar-les i comprendre-les per poder, d’aquesta manera, crear una comunitat multicultural entre iguals. Esperem que us hagi agradat i que hagueu après tant com nosaltres.

Text i fotografies: Fotoperiodistes de 1r C

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.