Marenostrum

El passat 24 de febrer, els alumnes del cicle d’SMX han visitat el MareNostrum, el superordinador més potent del país i un dels més potents d’Europa al Barcelona Supercomputing Center (BSC-CNS), centre líder de la supercomputació a Espanya. La seva especialitat és la computació d’altes prestacions i les seves funcions són: oferir infraestructures i servei en supercomputació als científics europeus, i generar coneixement i tecnologia per transferir-los a la societat. 

Ens ha guiat amablement en la visita el Sr. Oriol Riu, site manager del BSC-CNS, al que agraïm l’atenció prestada i les seves explicacions. 

Hem iniciat la visita al nou centre, un modern edifici on han agrupat les diferents parts i personal del BSC i on es treballa en la instal·lació del Marenostrum 5. Aquesta nova versió serà inaugurada a finals d’aquest any, serà 17 vegades més potent que l’actual i preveuen entrar en el rànquing dels 10 supercomutadors més potents del món.

Seguidament, ens ha acompanyat a la capella de Torre Girona (construïda a 1940) que acull l’actual Marenostrum, en la versió 4. 

En primer lloc, hem visualitzat un documental que explica els projectes per als que s’utilitza, com la recerca del genoma humà, el canvi climàtic, l’estudi de les ones gravitacionals, el disseny de nous fàrmacs i simulacions sobre la producció d’energia de fusió, entre altres. 

A continuació, hem pogut veure el supercomputador i els nostres alumnes han apreciat la dimensió dels 48 racks de còmput Lenovo SD530, amb una capacitat de 13,7 Petaflops, és a dir, 13.677 bilions d’operacions per segon i una capacitat de 14 Petabytes d’emmagatzematge en disc, els milers de metres de fibra que interconnecta tots els components i el potent sistema de refrigeració.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.