Visita al Marenostrum i Museu de la FIB


Aquest 17 de febrer, els alumnes de 1r i 2n d’SMX han visitat el Marenostrum, el superordinador més potent d’Espanya, el 13è més potent del món segons la llista TOP500 de juny de 2017 i emblema del Barcelona Supercomputing Center (BSC).

Està situat a la capella de Torre Girona i s’utilitza per a la investigació del genoma humà, l’estructura de les proteïnes i el disseny de nous medicaments, entre molts altres projectes.

Aquest superordinador està disponible per a la comunitat científica nacional i internacional, i està controlat per un comitè d’assignació que designa el temps de còmput en funció dels projectes a realitzar.

Actualment és la versió 4 amb un rendiment pic de 13,7 Petaflops i disposa d’una capacitat d’emmagatzematge en disc de 14 Petabytes. El juny del 2019 la Comissió Europea ha seleccionat continuar amb la ciutat de Barcelona per a instal·lar el nou superordinador MareNostrum 5.


Per completar la sortida, els alumnes han visitat el Museu de la Facultat d’Informàtica de Barcelona (FIB) on, amb una visita guiada, han recorregut la recent història de la informàtica a través d’una exposició que inclou peces molt diverses relacionades amb el càlcul i amb el processament de dades, a mésde veure d’ordinadors antics, i d’un assortiment
d’ordinadors i perifèrics conservats pel Laboratori de Càlcul de la FIB.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.